Ułatwienia dostępu
W tradycyjnym grillowaniu używamy rozpałki i brykietów różnego typu. W czasie dwóch godzin grillowania emitowanych jest tyle rakotwórczych dioksyn i furanów, ile z 220 tysięcy wypalonych papierosów.
Na palenisko spływa tłuszcz wytopiony z grillowanej potrawy. Emitowane są wtedy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) o niekwestionowanym działaniu rakotwórczym oraz nadtlenki i wolne rodniki o podobnym wpływie.
Z kapiącego na rozżarzone węgle tłuszczu są uwalniane rakotwórcze heterocykliczne aminy. Podczas przyrządzania potraw na grillu wytwarza się w nich również groźny dla zdrowia akryloamid.
Mimo tego, że wiemy sporo o szkodliwości grillowanych potraw, lubimy je przygotowywać i biesiadować z rodziną i przyjaciółmi . To tradycja polskich majówek, która gdy tylko pozwala na to pogoda, jest kontynuowana aż do końca lata.
Jak więc pogodzić nasze upodobanie do grilla z chęcią i potrzebą, aby odżywiać się zdrowo? Czy możliwy jest taki mariaż? Tak i to od dawna.
Charakterystyczną cechą naczyń grillowych Zeptera jest karbowane lub pokryte piramidkami dno. Produkty umieszczone w takim naczyniu nie dotykają samego dna tylko leżą na wypukłych elementach, dzięki czemu tłuszcz spływa na dno naczynia. Soki i tłuszcz z potrawy dzięki stosunkowo niskiej temperaturze wnikają ponownie do grillowanych produktów. Nadaje to mięsnemu daniu fantastyczny smak.
Posiadając Płytę indukcyjną Zepter możesz wszędzie grillować gdzie masz dostęp do prądu.
Marynata do mięs na grilla:
Hemoroidy. Ma je każdy z nas, co jest naturalne, natomiast żylaki odbytu - nawet co drugi Polak. Jest to wstydliwa choroba, która dotyka dużą część naszego społeczeństwa. Są to zarówno młode kobiety w ciąży, osoby prowadzące siedzący tryb życia, kierowcy, kolarze, osoby jeżdżące konno, seniorzy; słowem może dotknąć każdego z nas. Sondaże pokazują, że krajach wysoko uprzemysłowionych nawet co druga osoba dorosła cierpi na hemoroidy. Choroba częściej dotyka osoby starsze. Zakłada się, że wśród osób po trzydziestym roku życia, 30% ma kłopoty z hemoroidami, po czterdziestym roku - 40%, a po pięćdziesiątym roku życia już co druga osoba ma żylaki odbytu. Jednym z sygnałów choroby jest świąd odbytu i jego okolic. Ból pojawia się wtedy, gdy hemoroidom towarzyszą np. powikłania zapalne i zakrzepowe. Ze względu na obszar występowania o hemoroidach rzadko się mówi otwarcie, nawet rozmowa z lekarzem jest krępująca. Leczenie farmakologiczne jest długotrwałe , a operacja czy zabieg nie zawsze skuteczne, a przy tym kosztowne.
Dlatego możemy zaproponować sprawdzony sposób dający znakomite rezultaty. Po kąpieli najlepiej się położyć, rozchylić pośladki i naświetlać na 5 programie przez 15 minut aparatem Medolight. Zabiegi najlepiej powtarzać codziennie, można dwa razy dziennie. Efekty: ustępuje ból, zostaje zlikwidowany stan zapalny, wypustki się wchłaniają.
Aparat Zepter Medolight działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a także przeciwobrzękowo. Jest to bezpieczne, certyfikowane urządzenie, które pomoże w przypadku choroby hemoroidalnej, ale nie tylko. Również wszelkie stany bólowe - czyli bóle kręgosłupa, kolan, układu kostnego będą leczone. Działanie jest również bzrdzo korzystne na dolegliwości krążeniowe - dla obniżenia lub podwyższenia ciśnienia, zmniejszenie cholesterolu, usuwanie blaszek miażdżycowych, wzmacnianie ścianek naczyń krwionośnych, co jest profilaktyką przeciwzawałową czy przeciw udarom.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozgrzej naczynie 5-7- litrowe na źródle ciepła. Kiedy temperatura jest właściwa czyli, gdy kropla wody toczy się jak kuleczka rtęci, obsmaż mięso z każdej strony. Następnie dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki. Zamknij naczynie pokrywą szybkowarową Syncro-Clik. Gotuj 20 minut od momentu uniesienia się czerwonego guzika na pokrywie.
Składniki:
Jabłka obierz ze skórki, pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne, ułóż w naczyniu, posyp cukrem i zmielonym cynamonem. Użyj naczynia 3l lub większego o średnicy 20 cm (pokrywa szybkowarowa Syncro-Clik 20 cm). Zamknij pokrywę. Gotuj 4 minuty od momentu uniesienia się czerwonego guzika. Znakomity do szarlotki, ryżu itp. - można serwować na gorąco i na zimno.
Właściwe użytkowanie naczyń firmy Zepter daje gwarancję wieloletniego bezproblemowego używania tego sprzętu. Również do tego należy mycie i konserwacja garnków, patelni i pozostałych naczyń ze stali nierdzewnej.
Zapoznaj się z podstawowymi zasadami mycia, czyszczenia i właściwej konserwacji naczyń Zeptera, jak również i innych produktów wykonanych ze stali nierdzewnej.
Naczynia firmy Zepter tuż po wyprodukowaniu są odpowiednio zakonserwowane czyli pokryte pastą polerską. Aby można było je użyć, należy je zdekonserować czyli umyć w odpowiedni sposób korzystając z mleczka do stali firmy Zepter Cleansy Clean Steel. To dotyczy również garnków, które po latach używania zostały poddane czyszczeniu w serwisie naszej firmy. One również na koniec procesu czyszczenia zostają pokryte pastą polerską (wyglądają jak nowe!) i należy je zdekonserwować.
Pierwsze mycie krok po kroku:
Najskuteczniejsze i najszybsze mycie naczyń przeprowadzimy tuż po ich użyciu. Nie zawsze jednak tak robimy. Często po posiłku zostawiamy garnki z resztą potraw, a one tam zasychają na ściankach. A powinnśmy zalać je wodą i odstawić na jakiś czas.