Ułatwienia dostępu
Kolor fioletowy – inspiruje i dodaje sił
Wspomaga w dążeniu do samopoznania i poprawia świadomość duchową.
Kolor związany ze sferą idei, oświecenia i wyobraźni.
Kolor uzdrawiający, pomaga wprowadzić równowagę pomiędzy ego a duszą oraz pokonywać codzienne problemy.
Koloru indygo są np.: burak, winogron, czerwona kapusta itd.
Koktajl żelazowy Iron Man:
2 czerwone buraki, 1 jabłko, 1 marchewka i odrobina imbiru.
Koktajl można przygotować używając wyciskarki soków.
Burak czerwony to najlepszy sprzymierzeniec w oczyszczaniu krwi i suplement żelazowy. Jego szczególne właściwości doceniali już starożytni Rzymianie, którzy używali go do oczyszczania krwi. Substancje zawarte w burakach poprawiają krążenie, a nawet mogą pobudzić komórki do wchłonięcia ilości tlenu do czterech razy większej w porównaniu do ich normalnego wchłaniania. Jego właściwości oczyszczające krew wynikają częściowo z wysokiej zawartości żelaza, jak również ze zdolności do neutralizowania szkodliwych metali we krwi. Ponadto buraki wzmacniają jelita, które następnie bardziej efektywnie usuwają z organizmu zbędne składniki.
Niebieskie i fioletowe owoce i warzywa zawierają fenol i antocyjany, które spowalniają procesy starzenia się organizmu, podczas gdy zawarte w nich antyoksydanty pomagają zapobiegać chorobom, szczególnie różnym postaciom nowotworów. Pomagają także w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego i wspomagają funkcje mózgu związane z pamięcią.
Kolor indygo – oczyszcza i poprawia koncentrację
Kolor dyscypliny, zasad, wiary i efektywności.
Wzmacnia intuicję.
Pomaga stawić czoła obawom i wziąć odpowiedzialność za własne wybory.
Koloru indygo są np.: śliwki, winogrona, jeżyny itd.
Bomba witaminowa z owoców leśnych:
50 g malin, 50 g czarnej porzeczki, 50 g jeżyn i 1 łyżeczka miodu
Koktajl można przygotować używając wyciskarki soków.
Owoce i warzywa o zabarwieniu niebieskawo-fioletowym są źródłem wielu korzyści dla organizmu dzięki zawartości resweratrolu (przeciwutleniacza) i antocyjanów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym – główną przyczyną powstawania zmarszczek. Badania naukowe udowodniły, że fioletowe owoce i warzywa utrzymują zdrowie tkanek i pomagają zachować elastyczność skóry.
Fioletowe warzywa poprawiają metabolizm, pomagają oczyścić organizm z toksyn i zmniejszają ryzyko występowania chorób serca i nowotworów. Stymulują także pamięć i działanie układu odpornościowego, pomagają zapobiegać próchnicy zębów i wypadaniu włosów, a nawet wspierają w walce z cellulitem.
Kolor niebieski – przynosi ukojenie i dodaje otuchy
Kolor medytacji i rozwoju duchowego.
Symbolizuje prawdę, poświęcenie, pokój, uczciwość, bezpieczeństwo i zaufanie.
Jest źródłem spokoju, cierpliwości i zdrowia, zwiększa poczucie bezpieczeństwa i poprawia umiejętności komunikacyjne.
Koloru niebieskiego są np.: śliwki, winogrona, borówka itd.
Koktajl odmładzający, upiększający i energetyzujący:
Koktajl można przygotować używając wyciskarki soków:
50 g jagód, 50 g czerwonych winogron
Czerwone lub czarne winogrona doskonale detoksykują i oczyszczają krew. Są zdecydowanie zalecane osobom ciężko pracującym umysłowo lub fizycznie, ponieważ zapewniają organizmowi obfitą dawkę energii pozwalającą utrzymać pełną sprawność umysłową i fizyczną.
Jagody są nieodzowne dla odświeżonej i zdrowej skóry. Pobudzają krążenie i układ odpornościowy, a także działają antybakteryjnie. Dzięki zawartości antocyjanów eliminujących wolne rodniki pomagają również zachować zdrowe oczy. Jagody zwiększają przepływ krwi w naczyniach włosowatych w całym ciele.
Niebieskie owoce i warzywa wspomagają pamięć i poprawiają przepływ krwi w mózgu, pełnią rolę w procesie naprawy połączeń komórkowych, stymulują układ limfatyczny, pomagają zachować zdrowe naczynia krwionośne, stabilizują poziom cukru we krwi, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają koordynację ruchową oraz zapobiegają starzeniu się komórek. Posiadają nadzwyczajne właściwości antyoksydacyjne, a także pomagają zapobiegać nowotworom i chorobom układu wydalniczego.
VacSy® - system przechowywania próżniowego nie tylko ma zastosowanie w przechowywaniu wszelakich produktów spożywczych przez długi czas bez utraty ich właściwości. Wiele dodatkowych cech, które mogą być przydatne w codziennym przygotowywaniu posiłków i nie tylko, znajdziesz w broszurze Ponadczasowy system próżniowego przechowywania żywności i nie tylko….
Kolor zielony – wprowadza harmonię i relaksuje.
Symbolizuje miłość, postęp, młodość, wzrost, niewinność, płodność, nadzieję, równowagę i nowe życie.
Kolor emocji, zawieści, zazdrości i zachowań przesądnych.
Skutecznie chroni przed stresem, przynosi ulgę i ukojenie, wspomaga akceptację.
Koloru zielonego są np.: ogórki, brokuły, pietruszka itd.
Szmaragdowy koktajl detoksykujący:
Koktajl można przygotować używając wyciskarki soków:
2-3 ogórki, 2-3 łodygi selera, 3-4 małe gałązki pietruszki
Ten koktajl zawiera duże ilości magnezu, wapnia i potasu, przez co jest idealny po intensywnym treningu. Wszystkie składniki tego zielonego napoju wykazują silne działanie alkalizujące, detoksykujące i antyoksydacyjne, a jednocześnie są bogate w witaminy i minerały.